Objevy a události týdne č. 02

11. leden 2009

Kachničky v ledovci, vlk u Velké čínské zdi, starostliví dinosauří samci, zlatý poklad z Jeruzaléma, raketoplány na prodej.

Zrychluje pohyb grónského ledovce voda, pronikající do jeho podloží z tzv. ledovcových mlýnů? Trhliny v ledovci zkoumá vědec americké NASA Alberto Behar. S pomocí kamery zjistil, že mlýny tvoří pod povrchem složitý neprobádatelný systém. Do jednoho z nich v září vypustil devadesát gumových kachniček se svou e-mailovou adresou. Doufá, že proplují pod ledovcem až do moře. Zatím se však žádná nenašla.

Poblíž Velké čínské zdi, v turisty hojně navštěvované oblasti Pa-ta-ling, vyvolal podle čínských sdělovacích prostředků "všeobecný strach a paniku" vlk - samotář, který sem zabloudil patrně při hledání potravy. Aby zvíře neohrozilo bezpečnost návštěvníků nejznámější čínské atrakce, lesníci jej odchytili a odvezli do vzdálených neobydlených hor. Vlci zřejmě nemají dobrou pověst ani v Číně.

U některých druhů středně velkých dinosaurů se o vejce starali samci. Podle vědců o tom svědčí nálezy z americké Montany a Mongolska - pozůstatky dinosaurů, dochované i s hnízdy. Chybí jim totiž medulární kosti, které slouží jako rezerva vápníku pro tvorbu skořápek. Tito samci se zřejmě pářili s větším počtem samic, které patrně snášely vejce do společného hnízda. Péči o ně pak nechávali na otci.

Britská archeoložka Nadine Rossová objevila koncem prosince jeden z největších jeruzalémských mincovních pokladů. 260 zlatých mincí leželo pod velkým balvanem v troskách domu ze 7. století našeho letopočtu. Nesou podobiznu slavného byzantského císaře Herakleia a podle odborníků byly vyraženy před rokem 614. V Jeruzalémě se dosud nenašlo víc, než pouhých pět mincí z byzantského období.

Až v roce 2010 doslouží raketoplány, americký Národní úřad pro letectví a vesmír je chce prodat a vydělat tak peníze na další projekty. Kupcem však nemůže být kdokoliv - musí to být americký občan. Přednost dostanou muzea a vzdělávací instituce. Podmínkou prodeje je vystavení raketoplánu v klimatizovaném vnitřním prostoru. A cena? Minimálně 42 milionů dolarů za kus. Včetně poštovného a balného.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 2/2009, 10. - 16. ledna.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio