Velká zemětřesení odpalují sopečné výbuchy

14. leden 2009

Výsledky nové studie ukazují, že velká zemětřesení mohou být příčinou nárůstu sopečné aktivity - což je věc, o které uvažoval už Charles Darwin.

Charles Darwin při své návštěvě Chile v roce 1835 spekuloval, zda neexistuje souvislost mezi zemětřesením a sopečnými erupcemi. Jeho následníci zaznamenali, že po některých masivních zemětřeseních byly výbuchy častější než obvykle, ale nebyli si jisti, jestli to není jen souhra náhod. Nová studie, kterou vypracoval Sebastian Watt z Oxfordské univerzity, dokazuje, že se o náhodu nejedná.

Logo

Watt podrobně analyzoval záznamy o zemětřeseních a sopečných erupcích, ke kterým došlo za posledních 150 let na jihu Chile. Zjistil, že během jednoho roku po každém velkém zemětřesení byly výbuchy několikanásobně častější, než je běžný průměr. Například v roce po velkých zemětřeseních v letech 1906 a 1960 vybuchlo v Chile šest nebo sedm sopek. Běžný je přitom výbuch jedné sopky ročně.

Důvodem zvýšené sopečné činnosti po zemětřesení jsou patrně seismické vlny, které otřásají lávou pod vulkány. Tím v sopkách vytvářejí přetlak, který se hromadí, až se po několika měsících se uvolní výbuchem. A jak daleko vliv zemětřesení sahá? Podle informací na stránkách Science Daily se po zemětřesení mohou rozbouřit činné i nečinné sopky, které leží do vzdálenosti 500 kilometrů od epicentra zemětřesení.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.