Chemické zbraně v době antiky

15. leden 2009

Britský archeolog zřejmě identifikoval zatím nejstarší známý případ použití chemické zbraně.

Město Dura Europos na břehu řeky Eufratu vzniklo jako součást Seleukovské říše kolem roku 300 před naším letopočtem. V roce 256 našeho letopočtu bylo město pod kontrolou Římanů a nacházelo se uprostřed válečného konfliktu. O jeho ovládnutí usilovalo vojsko perské královské dynastie Sásánovců a využívalo přitom všech dostupných prostředků včetně katapultů a kopání podzemních tunelů, které měly vyústit za hradbami. Římané se těmto útokům bránili tím, že se do tunelů prokopávali a přepadali perské vojáky a kopáče.

Logo

V roce 1930 archeologové při vykopávkách v Dura Europos objevili zbytky dlouhého podzemního tunelu, ve kterém spočívaly kostry dvaceti ozbrojených římských vojáků. Doktor Simon James z britské Leicesterské univerzity je přesvědčený, že o život tyto muže nepřipravily meče nebo kopí, ale že se jedná o nejstarší známé oběti chemické války. V tunelu totiž objevil zbytky bitumenu a krystalů síry - tedy materiálu, který při hoření vydává oblaka hustého dýmu. Domnívá se, že Peršané v dálce zaslechli římské vojáky, nechtěli riskovat potyčku ve stísněném prostoru a raději do tunelu nahnali kouř. Římští vojáci patrně během několika vteřin ztratili vědomí a za pár minut už byli mrtví. Ani ostatní Římané nedopadli nejlépe - Sásánovci nakonec město neznámým způsobem dobyli a jeho obyvatele deportovali do Persie. Vylidněné město pak zůstalo opuštěné až do zahájení archeologických vykopávek.

Teorii, se kterou doktor James vystoupil na setkání Amerického archeologického institutu, podle univerzitní zprávy podporují i historické texty, které zmiňují využívání kouřových generátorů v tunelech obležených měst.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio