Hra se psem zvyšuje "hormon důvěry"

15. leden 2009

Vlastnictví psa může být podle výsledků jedné studie podobně uspokojující jako rodičovství.

Hormon oxytocin je u lidí spojován s rodičovskou péčí a důvěrou. Navíc zmírňuje stres a brání depresím. Studie na hraboších, potkanech a myších ukázaly, že oxytocin také hraje důležitou úlohu ve společenské paměti. Japonské biology z Azubovy univerzity zajímalo, jestli se na hladině oxytocinu projeví sociální kontakt příslušníků dvou různých živočišných druhů.

K experimentu využili 55 psů a jejich majitelů. Dostali jednoduchý úkol: půl hodiny si spolu hrát. Před začátkem hry a po jejím skončení biologové majitele psů požádali o vzorek moči, ve které stanovili obsah oxytocinu. Hru biologové nahrávali na kameru a hodnotili, jak často a jak dlouho spolu člověk a pes udržují oční kontakt. Právě ten totiž považují za ukazatel vazeb mezi psem a jeho pánem. Jako kontrolní skupina sloužili lidé, kteří se svým psem seděli v jedné místnosti, ale hře a očnímu kontaktu se zcela vyhýbali.

Výsledky vyšetření moči ukázaly, že hladina oxytocinu byla u lidí, kteří si hráli se svým psem a udržovali s nimi dlouhý oční kontakt, o 20 % vyšší než je běžný průměr. Naproti tomu u lidí, kteří se vyhýbali očnímu kontaktu se svým psem, byla hladina oxytocinu zvýšená jen nepatrně. Příliv oxytocinu podle biologů vysvětluje, proč hra se psem zlepšuje náladu a zmírňuje symptomy úzkosti a deprese. Biologové také spekulují, že oxytocin a jeho účinky mohl sehrát určitou roli v domestikaci psa, ke které došlo asi před 15 000 lety.

Výsledky studie popisuje článek v časopise Hormones and Behavior.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.