Ostravské letiště může mít modernější vybavení

Zhruba 400 milionů korun může do svého vybavení v následujících letech investovat ostravské letiště. Na modernizaci strojů a zařízení může krajská společnost získat dotaci z evropských fondů. Podporu už schválila Evropská komise. Řada plánů se ale pozdrží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letišti

Na letišti | Foto: Letiště Ostrava

Dvě a půl miliardy korun. Taková suma má v následujících letech podpořit rozvoj Letiště Leoše Janáčka v Ostravě-Mošnově. První část už je na spadnutí. Vedení krajské společnosti teď může požádat Regionální radu Moravskoslezsko o zhruba 284 milionů korun na nákup vybavení. Dalších 114 milionů má podle mluvčího instituce Michala Sobka investovat ze svého.

"Za evropské dotace chce letiště nakoupit například tahač pro posun letadel, samopohybné a vlečné nástupní schody k letadlům, vlečné vozíky na zavazadla, několik vozidel údržby, přístupové turnikety pro odbavení cestujících, kamerový systém, informační technologie a další zařízení," vyjmenoval Sobek.

Plánuje se také, že na letišti vznikne integrované bezpečnostní centrum a nebo logistická zóna. Výhodné polohy u letiště, dálnice a také plánované železnice může využít soukromý investor. Příprava infrastruktury má ale zpoždění. Týká se to třeba kolejového napojení, příletové haly či zázemí pro velké letouny.

Jde zhruba o jednu miliardu korun, a proto i v tomto případě musí s čerpáním z fondů souhlasit podle náměstka hejtmana Miroslava Nováka Evropská komise. "Ty záležitosti nás nemusí děsit. Dojde sice k ročnímu zpoždění, ale v současné době v rámci ekonomické krize, která Českou republiku postihla, se ty časové ztráty de facto srovnají," dodal náměstek.

Komplikace se ale netýkají plánovaného spojení Mošnova s dálnicí D47. Silnice by mohla být hotová už za dva roky.

Silvie Mikulcová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme