Objevy a události týdne č. 03

18. leden 2009

Čeští vědci zpátky v Antarktidě, nový druh galapážského leguána, archiv divokých rostlin v ledu, archeologové a galeona, kolik je planetek.

Od Silvestra má Mendelova polární stanice na antarktickém ostrově Jamese Rosse zase obyvatele. Čeští vědci tu zkoumají tzv. antarktické oázy, kde po ústupu ledovce pomalu vzniká nový život. Jedno z nových zajímavých zjištění vychází z údajů automatických meteorologických stanic, které tu i v zimě naměřily občas teplotu nad nulou. To může mít zásadní význam pro přežití rostlin, závislých na tekuté vodě.

Vědci popsali nový druh leguána. Metr dlouhé růžové ještěry viděli jako první roku 1986 dva strážci přírodního parku na svazích sopky Lobo na ostrově Isabela v souostroví Galapágy. Že jde o nový druh prokázal o dvacet let později genetický výzkum. Podle něj se růžoví leguáni oddělili od dalších dvou vývojových linií galapážských leguánů před pěti miliony lety. Dnes jich přežívá posledních pár desítek.

Banka semen ve anglickém Wakehurst Place je jedním z mála zařízení svého druhu, které kromě hospodářských plodin uchovává i semena divokých rostlin - odborně ošetřená, za teploty minus čtyři stupně. Přírodní archiv může jednou posloužit třeba při vzkříšení vyhynulého druhu. Mají tu jeden a půl milionu semen pětadvaceti tisíc rostlinných druhů. Což není ani desetina odhadovaného množství.

Při hloubení základů pro nový bytový komplex v argentinském hlavním městě Buenos Aires narazili dělníci v hloubce sedmi metrů na vrak španělské galeony. Loď ztroskotala asi před třemi sty lety ve zdejším přístavu; ten byl později vysušen a koráb se tak ocitl pod nánosy hlíny a bahna. Ve vraku se našlo několik děl a také hliněné nádoby na přepravu oleje. Všechny nálezy skončí v jednom z místních muzeí.

K letošnímu 1. lednu bylo astronomy ve Sluneční soustavě evidováno 436 598 planetek, jejichž dráhu se vědcům podařilo spočítat. Méně než polovina z nich má své katalogové číslo. Se jmény je to horší - k 1. lednu bylo pojmenováno 14 920 planetek. Například z několika set těles, objevených za dráhou Neptuna, jich má své jméno pouhých patnáct - včetně Pluta a dalších trpasličích planet.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 3/2009, 17. - 23. ledna.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio