Nová rodina antibakteriálních látek

19. leden 2009

Novou zbraní proti rezistentním bakterií se zřejmě mohou stát látky, které se podobají složkám štířího jedu.

S vzrůstajícím počtem druhů bakterií rezistentních na antibiotika se zvyšuje i hon za novými látkami s antibakteriálním účinkem. Jednu takovou nyní objevili vědci z Univerzity v Kielu v organismu sladkovodních žahavců nezmarů (Hydra). Protein, který dostal jméno hydramacin-1, je zajímavý především tím, že se - až na dvě výjimky - nepodobá žádné známé sloučenině s antibakteriálními účinky. Onou výjimkou jdou dvě antimikrobiální látky, které se vyskytují u pijavic (Hirudinea).

Nezmar (Hydra)

Hydramacin-1, který bakteriím narušuje buněčnou membránu, je zřejmě velice efektivní nástroj k jejich hubení. Experimenty prokázaly, že si poradí se širokým spektrem bakterií, a to včetně zvláště odolných druhů. Mezi ně patří například jedna z takzvaných nemocničních bakterií Klebsiella oxytoca, která způsobuje komplikované bronchopneumonie. Vědci už také stačili určit trojrozměrnou strukturu hydramacinu-1. Ke svému překvapení zjistili, že se nejvíce podobá rodině proteinů, která se nachází v jedu štírů.

Objev popisuje článek v časopise Journal of Biological Chemistry.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.