Chřipka postupuje, je také víc nachlazených

Chřipky v Česku přibylo skoro o polovinu. A čeká se, že to bude ještě horší. Přibylo také nachlazení a nemocí dýchacích cest - a to asi o sedm procent. Nejméně těchto infekcí hlásí Praha, nejvíc Moravskoslezský kraj. Přibylo jich také na Liberecku, ve středních a jižních Čechách, na Zlínsku nebo v Ústeckém kraji. Letos odborníci očekávají silnější typ chřipkového viru s těžším průběhem nemoci než v minulých letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přeplněná nemocniční lékárna v Mladé Boleslavi

Přeplněná nemocniční lékárna v Mladé Boleslavi | Foto: Jana Huzilová

Hodně přes tisícovku na sto tisíc obyvatel - tolik lidí má teď v Česku infekci dýchacích cest. Chřipku má přes 50 nemocných na 100 tisíc lidí. Lékárny potvrzují, že o vakcíny je teď větší zájem. Ve středně velké pražské lékárně se po nich ptá asi dvacet lidí denně. Nechat se očkovat je totiž pořád možné.

Na druhou stranu nelze vyloučit, že na začátku epidemie při očkování můžeme onemocnět. Vakcína proti chřipce totiž začne fungovat za deset až čtrnáct dní. Pokud jde o léky na chřipku a nachlazení, pořídíme je zhruba od deseti korun do stovky.

V lékárnách budou asi od konce ledna medikamenty na chřipku na průkaz zdravotní pojišťovny. Vznikne totiž nová kategorie léků bez lékařského předpisu s omezením. Budou sem patřit ty, které obsahují pseudoefedrin. A to kvůli tomu, že ho narkomani mohou zneužít při výrobě drog.

Přečtěte si také:
Na jihu Čech přibývá nachlazených
Proti chřipce se nechává očkovat asi sedm procent lidí
Pojišťovny přispívají na vakcíny proti chřipce
Pervitin se stává velkým problémem Česka

Lenka Jansová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme