Insekticid jako silný skleníkový plyn

22. leden 2009

Insekticid, kterým se hubí termiti, může podle nové studie zůstávat v atmosféře až 100 let.

2F2). Studie chemiků z University of California, Irvine ukázala, že za hubení termitů pomocí tohoto prostředku platíme - nebo spíše platí naše atmosféra - vysokou cenu. Podle výsledků studie totiž plyn v atmosféře může přetrvávat nejméně třicet až čtyřicet let a možná dokonce celých sto let. Předchozí odhady mu přitom přisuzovaly délku života pouhých pět let.

Za posledních šest let se ve Spojených státech množství používaného sulfuryl fluoridu zdvojnásobilo a plyn se zřejmě začíná v atmosféře kumulovat. Sulfuryl fluorid přitom podle univerzitní zprávy absorbuje teplo asi 4000 účinněji, než oxid uhličitý. Jeho dopad na klima může být značný - v Kalifornii, kde se používá nejvíce, odpovídá emisím oxidu uhličitého, které za rok vyprodukuje jeden milion motorových vozidel.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.