23. 1.

23. leden 2009

U-Cef: Halalwood

Marocký bubeník a producent Moulay Youssef Adel, známý pod uměleckým jménem U-cef vyrůstal v hlavním městě Maroka Rabatu, později žil nějakou dobu v New Yorku a nakonec se usadil v Londýně. Jeho album Halalwood kombinuje hudbu severní Afriky s hiphopem, DJskými remixy i elektronikou. Jednu skladbu U-Cef věnoval Jimi Hendrixovi. Ke zvukové pestrosti přispívá i řada zajímavých hostí: letmo se tu objevuje například zpěvačka Natacha Atlas, a naše úvodní ukázka vznikla za přispění známého londýnského hudebníka Damona Albarna ze skupin Gorillaz a Blur. Albarn zpívá, hraje na kytaru a basu, i na svůj oblíbený nástroj melodica, což je klávesová foukací harmonika.

1 Stick trk 4 05:01

2 Boolandrix trk 2 05:18

K albu Halalwood marockého hdebníka U-cefa přispěl i známý alžírsko-francouzský zpěvák Rachid Taha, a to tím, že U-cefovi jako podklad k remixu poskytl jednu ze svých nejznámějších nahrávek, a sice alžírský evergeen Ya Rayah, píseň líčící trpký život emigrantů; jejím autorem byl alžírský zpěvák Dahmane El Harrachi, který vystupoval v pařížských kavárnách a před necelými třiceti lety zahynul v automobilové nehodě.

3 Ya Rayah trk 7 07:07

4 Ouddamak trk 3 06:56

U-cef zařadil na své album i osobitou úpravu arabské klasiky. Skladbu Inta Omri původně zpívala snad vůbec nejslavnější zpěvačka arabského světa 20 století, Um Kulthum, a U-cef ji natočil se současnou tuniskou zpěvačkou Aminou Annabi

5 Kalzoom / Inta Omri trk 10

6 Hamdou'llah trk 5 05:09

7 Hilal trk 1 5:46

8 MarhaBahia trk 6 06:36

Spustit audio