Občané amerického Nashvillu nechtějí angličtinu jako úřední jazyk

Nashville v Tennessee je bašta country music. Čekali byste, že se tam oficiálně mluví anglicky. Obyvatelé města jsou ale proti. Více se dozvíte od zpravodaje Českého rozhlasu ve Spojených státech Víta Pohanky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajina kolem Nashville v Tennessee připomíná naší Vysočinu

Krajina kolem Nashville v Tennessee připomíná naší Vysočinu | Foto: Alexandr Pícha

Voliči v Nashvillu odmítli v referendu angličtinu jako úřední jazyk. To může znít divně. Anglicky se přece v Americe mluví a že by Nashville bylo výjimkou? Nikoli. I v Nashville je angličtina rodným jazykem drtivé většiny obyvatel. Ale ono je to s úředním jazykem ve Spojených státech trochu složitější.

Senát sice v roce 2006 schválil angličtinu jako národní jazyk, ale to nebere místním úřadům právo, aby komunikovaly i v jiných jazycích, pokud to uznají za vhodné. A tak tomu obvykle je.

Telefonní linky úřadů, bank i jiných služeb bývají dvojjazyčné - nabízejí tedy na výběr mezi angličtinou a španělštinou. 30 států z 50 má angličtinu zakotvenou jako oficiální jazyk. Ale to neznamená, že by jejich úředníci nemohli komunikovat jinak, pokud to uznají za vhodné.

Některá města, jako Nashville v Tennesse, pak nabízejí tištěné informační služby v jiných jazycích. Skupina místních radních to považuje za plýtvání prostředky z kapes daňových poplatníků. Chtěla prohlásit angličtinu místním oficiálním jazykem, což by jim umožnilo legálně skoncovat s překladovou praxí, a prosadili jazykové referendum.

Prohráli a překládat se v Nashvillu bude dál. Vyhráli docela těsně lidé a aktivisté, podle kterých je jazyková otevřenost důležitým přínosem a lákadlem pro talent.

V těchto zlých dobách, kdy mnoho Američanů trpí ekonomickými problémy a rostou proticizinecké nálady, je to pro Nashville dobré vysvědčení.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme