Schwarzenberg: Nová americká vláda od myšlenky protiraketového deštníku neupustí

Budování amerického systému protiraketové obrany neskončí ani po nástupu Baracka Obamy. V rozhovoru pro dnešní vydání německého deníku Handelsblatt to řekl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Vyloučit se ale podle něj nedá zpoždění celého projektu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

"Spojené státy sledují své národní zájmy a je jedno, kdo zrovna vládne," uvedl v obsáhlém interview český ministr zahraničí. Ten upozornil na fakt, že se systém vyvíjí už desítky let a uspíšit se ho snažil už prezident Clinton.

Karel Schwarzenberg, který v pátek mluvil se svou americkou resortní kolegyní Hillary Clintonovou, ale nevyloučil zpoždění projektu způsobené rozpočtovými problémy za oceánem.

Kritiku ze strany Ruska šéf naší diplomacie ostře odmítl. "Moskva ví zcela přesně, že se nejedná o ohrožení Ruska," zdůraznil Schwarzenberg. Podle něj se Moskva ještě stále nevzdala myšlenky, že má v zemích bývalé Varšavské smlouvy právo veta. "To je stejné, jako kdyby teď Německo uplatňovalo práva z doby Třetí říše," konstatoval český ministr.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme