Nenechte si sežrat auto

27. leden 2009

Život motoristy je plný překvapení. Jeden den zjistíme, že nám někdo otočil jednosměrku, druhý, že nám někdo obešel auto s klíčky v ruce, pak najednou po ránu nenastartujeme, další den máme defekt a tak dále. Zkrátka motorista nikdy neví, co na něj ten který den přichystal. Pokud jde o přírodu, pak si na nás chystá překvapení především v podobě počasí, ale hrozbou jsou pro nás i zástupci fauny.

Hlodavci a šelmy ohrožují naše auta především v zimě, kdy se stahují k parkovištím, kde se ohřívají v okolí rozehřátých motorů zaparkovaných aut. Nejenže se ohřejí, ale využijí příležitosti a klidně se i nají. Kabely, a nejen ty, jim totiž velmi chutnají.

"Do kabelů se přidávají látky, které hlodavcům chutnají a příjemně jim voní. Stejné je to u materiálů použitých na hlukovou izolaci, které jsou využívány v motorovém prostoru," vysvětluje Tomáš Tichý z Normfestu.

Zvířata nám tak mohou připravit nejen nepříjemné překvapení, když ráno nenastartujeme, ale dokonce nás připravit o celé auto.

"Na cívce je totiž vysoké napětí, a tak může dojít k samovznícení vozidla a auto může před barákem shořet."

Bránit se můžeme pomocí spreje.

"Sprej má dvojí účinnost: Vytváří pachovou stopu, která hlodavcům nevoní a naopak je odpuzuje, a když překonají zápach, tak jim to nechutná."

Jak ale poznat ten správný a účinný sprej? Nejlepší je nechat si ho doporučit v servisu, který je používá.

"Dokonce jsou autoservisy, které po opravě auto nejen umyjí (to je celkem běžný postup), ale také ho nastříkají ochranným sprejem proti hlodavcům."

Aplikaci ale zvládneme i sami. Ostatně, proč každý měsíc jezdit do servisu.

autor: pgj
Spustit audio