Plynová krize neovlivní celkové vztahy EU s Ukrajinou

Plynová krize z počátku ledna nebude mít negativní dopad na celkové vztahy Evropské unie s Ukrajinou. Po jednání s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem to řekl předseda Evropské komise José Barroso. Evropská unie nadále stojí o těsné vztahy s Kyjevem a bude patronem konference o investicích do ukrajinské energetické sítě uspořádané v březnu v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

José Barroso

José Barroso | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

"Byli jsme skutečně velmi zklamaní problémy, které se objevily mezi Ukrajinou a Ruskem a jejich negativními důsledky pro Evropskou unii," prohlásil José Barroso.

Unie je ale přesvědčená, že Ukrajina chce prohlubovat své vztahy s ní a také Brusel má zájem na těsnějším spojení s Ukrajinou. I proto bude Evropská komise sponzorovat březnovou konferenci o investicích do modernizace ukrajinské tranzitní sítě.

Jde hlavně o zdokonalení předávacích a měřících stanic plynovodu. Unie také stojí o postupné začlenění ukrajinských sítí do evropského systému rozvodu plynu a elektřiny.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme