Senát nesouhlasil s rušením poplatků, omezil je

Senát vrátil zákon, který se snaží upravit poplatky ve zdravotnictví sněmovně. Nesouhlasil totiž s jejich úplným zrušením. Poslanci tak dostanou na stůl kompromis, který vyjednala ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová a Senát mu dal ve středu zelenou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senátor a exministr zdravotnictví Tomáš Julínek na schůzi Senátu

Senátor a exministr zdravotnictví Tomáš Julínek na schůzi Senátu | Zdroj: ČTK

Kompromis - co se týče poplatků ve zdravotnictví - prošel Senátem. Jde o návrh ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové. Poplatky se tak vrací do sněmovny, kde o nich definitivně rozhodnou poslanci.

Ministryně zdravotnictví, senátorka Daniela Filipiová, po hlasování zdůraznila, že změny jsou výsledkem velkého kompromisu. Norma nyní předpokládá, že poplatky u lékaře by mohly už od 1. dubna přestat platit děti do 18 let. Ochranný limit na výdaje ve zdravotnictví by jim i seniorům nad 65 let měl klesnout na polovinu, tedy na 2 500 korun.

Sociální demokracie nicméně původně stála o to, aby se poplatky zrušily úplně. Podle poslance Davida Ratha bude tedy ČSSD usilovat o totéž i ve sněmovně: "Určitá šance získat 101 hlasů na ten náš původní návrh, tedy zrušení všech poplatků stále existuje. A teprve, pokud bychom neuspěli, nezískali v Poslanecké sněmovně 101 hlasů, tak pak je možné uvažovat o dalších krocích, včetně hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka."

Zrušení poplatků odhlasovala v prosinci Poslanecká sněmovna . Pro zrušení tehdy bylo 97 ze 104 poslanců, kteří hlasovali. Ruku pro zvedli všichni přítomní sociální demokraté a komunisté, přidal se k nim i bývalý poslanec ČSSD Evžen Snítilý.Valná většina koaličních zákonodárců se hlasování nezúčastnila, několik bylo proti. Zdržel se jen lidovec Ludvík Hovorka.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme