Magnetická detoxikace

28. leden 2009

Jihokorejští vědci objevili sofistikovaný způsob, jak z krve odstraňovat jedovaté ionty olova.

Olovnatý benzín je problém, který vyspělé země překonaly, ale k otravám olovem stále dochází po celém světě. K terapii otrav se používají takzvaná chelatační činidla - tedy látky, které s ionty kovů tvoří stabilní sloučeniny a pak s nimi odcházejí močí z těla ven. Jihokorejští vědci z Gyeongsang National University nyní vymysleli elegantnější a účinnější systém, který k detoxikaci využívá magnetismus. Objevili receptor, který se v lidské krvi váže pouze a výhradně na olovnaté ionty. Molekuly receptoru navázali na magnetické nanočástice vyrobené z niklu.

V případě otravy by se nanočástice daly vstříknout do krevního oběhu, kde by "sesbíraly" ionty olova. Krev by následně prošla speciálně upraveným dialyzačním přístrojem, který by z ní pomocí magnetu odstranil nanočástice i s olovem. Vedlejší účinky takové terapie údajně nehrozí. Silné magnetické pole podle dřívějších studií nemá na lidskou krev negativní efekt, a to i přesto, že krevní barvivo hemoglobin obsahuje ionty železa.

Systém zatím funguje v laboratorních podmínkách a podle korejských vědců není důvod, aby odstraňoval jenom olovo. Pokud by se našly správné receptory, mohl by se používat také k čištění krve od radioaktivních toxinů nebo třeba "špatného" cholesterolu.

Metodu magnetické detoxikace popisuje článek v časopise Angewandte Chemie International.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio