Jak Ebola sabotuje imunitní systém

28. leden 2009

Výzkumníci z University of Pennsylvania objevili jeden důvod, proč je virus Ebola takový, jaký je - tedy smrtelně nebezpečný.

Virus Ebola způsobuje u lidí a primátů krvácivé horečky, při kterých úmrtnost dosahuje až devadesáti procent. Poté, co virus Eboly pronikne do buňky, změní ji na mašinerii, která ve velkém množství vyrábí nové virové částice. Ty se pak z buňky uvolňují a infekce se rozšiřuje do dalších buněk. Imunitní systém sice disponuje molekulami proteinu tetherinu, které brání uvolňování virových částic z buněk, ale virus Eboly je dokáže zneškodnit. Vědci z University of Pennsylvania studovali působení viru Ebola na buněčné kultury. Zjistili, že jeden z virových proteinů se váže právě na molekuly tetherinu a blokuje tím jejich funkci.

Virus Eboly na povrchu buňky produkující tetherin

Ebola ale není jediný virus, který si s molekulami tetherinu umí poradit. Protein hraje důležitou úlohu také v odpovědi imunitního systému na infekci virem HIV-1 a stejně jako v případě Eboly je blokován jedním z virových proteinů. Jak se zdá, zneškodnění tetherinu může být běžnou strategií některých zvláště nebezpečných virů, které se díky ní mohou neomezeně šířit po organismu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.