Méně jíst, více si pamatovat

28. leden 2009

Omezený příjem jídla zřejmě nemá vliv jen na fyzické zdraví. Podle nové studie u starších lidé zlepšuje také paměť.

Omezený příjem kalorií podle některých dřívějších studií prodlužuje život pokusných myší a u starších jedinců zlepšuje paměťové schopnosti. Odborníky z Univerzity v Münsteru zajímalo, jestli příjem potravy může ovlivnit také lidskou paměť. Do studie si vybrali padesáti člennou skupinu šedesátníků, kteří trpěli nadváhou, ale nebyli obézní. Na počátku studie vědci otestovali jejich krátkodobou paměť a pak je rozdělili do tři skupin. První předepsali snížit denní kalorický příjem o 30 %. Druhá skupina si stávající kalorický příjem zachovala, ale zvýšila konzumaci nenasycených mastných kyselin, které podle některých studií podporují mozkové funkce. Do stravovacích návyků třetí - kontrolní - skupiny studie nijak nezasáhla.

Po třech měsících se série testů paměti opakovala. Výsledky ukázaly, že nenasycené mastné kyseliny nemají na krátkodobou paměť žádný významný vliv. Paměť se podle předpokladů nezlepšila ani u kontrolní skupiny lidí. Zato ve skupině, která si tři měsíce odpírala část kalorického příjmu, se výsledky testů zlepšily o 20 %. Lidé z této skupiny také měli na konci studie v krvi nižší hladinu inzulínu a zánětlivých markerů, což podle autorů studie může souviset se zlepšením paměti a vybízí to k dalšímu výzkumu.

Výsledky studie popisuje článek, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.