Jaguáři ve fotografické pasti

29. leden 2009

Wildlife Conservation Society tento týden zveřejnila předběžné výsledky prvního sčítání jaguárů, které probíhá v amazonských pralesích Ekvádoru.

Sčítání, která začalo v roce 2007, probíhá ve dvou oblastech, na které vytváří rostoucí tlak těžba ropy spojená s budováním cest, které vedou skrze deštný prales. Prvním je Národní park Yasuni, který byl jako mezinárodní biosférická rezervace v roce 1989 zapsán na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Druhou oblast představuje rezervace Waorani Ethnic Reserve.

Jaguár americký

Dohromady mají obě sledované oblasti rozlohu 16 800 kilometrů čtverečních. Na nich pracovníci WCS umístili komplexní systém fotografických pastí, které po aktivaci infračerveného senzoru pořídí snímek. Zatím fotografické pasti polapily 75 jaguárů, kteří mohou být identifikováni podle skvrn na srsti. Pořídily také řadu snímků jejich kořisti - například prasat pekari bělobradých (Tayassu pecari) a vzácných psů krátkouchých (Atelocynus microtis).

Předběžné výsledky sčítání ukázaly, že v národním parku Yasuni žije mnohem méně jaguárů než v odlehlejší rezervaci kmene Waorani. Tento rozdíl je podle zprávy WCS způsoben tím, že nově vybudované cesty v parku zpřístupnily místním lidem nová loviště. Na nich domorodci loví spíš než pro svou vlastní potřebu kvůli prodeji na trzích. Problém je, že si vybírají stejnou kořist jako jaguáři, kterým tak snižují zdroje potravy.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.