Německo hlásí nejprudší nárůst nezaměstnanosti za poslední 4 roky

Hospodářská krize se naplno projevila na německém pracovním trhu. Počet nezaměstnaných stoupnul v lednu u našich západních sousedů nejrazantněji za poslední 4 roky. Kromě propadu hospodářské produkce za to může i chladná zima.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obchodní třída

obchodní třída | Foto: Jan Rosenauer

Zhoršení situace na německém pracovním trhu je ještě drastičtější, než se předpokládalo. Oproti prosinci přibylo plných 387.000 lidí bez práce. Celkový počet nezaměstnaných tak stoupnul na bezmála 3 a půl miliónu. To je ale stále o 170.000 méně, než v lednu 2008.

Šéf spolkové agentury práce Frank-Jürgen Weise vidí příčiny alarmujících lednových čísel v mrazivém počasí i dopadech hospodářské recese. To je jasně patrné na sezónně "očištěných" údajích, podle kterých v Německu přibylo 56.000 lidí bez práce. Mnohem víc, konkrétně 44.000, to přitom bylo na západě země.

Podle Weiseho by nezaměstnanost měla v únoru dále stoupat. V návaznosti na nové údaje vyzval prezident Svazu zaměstnavatelů Dieter Hundt německé firmy k většímu zaměstnávání lidí na zkrácený pracovní úvazek.

K tématu si můžete také přečíst:
Známý německý výrobce čipů vyhlásil platební neschopnost
V německé vládě propukl spor kvůli reformě daně z motorových vozidel
Německé automobilky kvůli propadu poptávky dál omezují výrobu
Německým bankám hrozí další mnohamiliardové ztráty
Německá banka Hypo Real Estate má znovu vážné potíže

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme