Abcházie se chystá uzavřít s Moskvou smlouvu o pobytu ruských vojáků

Rusko znovu odmítlo přehodnotit svůj postoj k uznání nezávislosti gruzínských separatistických regionů - Abcházie a Jižní Osetie. Moskva tak odmítla včerejší rezoluci Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Z Abcházie mezitím přišly zprávy o blížícím se podpisu dohody s Moskvou, která by Rusku umožnila otevřít na abchazském území vlastní vojenské základny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příroda u černomořského město Gagra  v Abcházii

Příroda u černomořského město Gagra v Abcházii | Foto: yura

Mluvčí abchazského lídra Sergeje Bagapše potvrdil agentuře Reuters, že Suchumi by mohlo s Moskvou podepsat dohodu o vytvoření ruské námořní a letecké základny během několika měsíců. Kreml takové informace nepotvrdil, vyjádřit se odmítlo i velitelství ruských vzdušných sil.

Nad informacemi, které s odvoláním na zdroje v ruské armádě přinesla i ruská média, ale vyjádřila už včera vážné znepokojení Severoatlantická aliance. Podle abchazských představitelů se jedná o možnosti umístění ruské černomořské flotily v přístavu Očamčire a letecké základny ve městě Gudauta.

Gruzie ale stále považuje Abcházii i Jižní Osetii za své území, nezávislost oběma separatistickým regionům kromě Ruska přiznala pouze Nikaragua.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme