Guvernéra Roda Blagojeviche odvolali

Zákonodárci amerického státu Illinois odvolali guvernéra Roda Blagojeviche. Ten čelí vážnému podezření z korupce. Mimo jiné chtěl údajně za peníze dosadit nástupce Baracka Obamy v americkém senátu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rod Blagojevich

Rod Blagojevich | Zdroj: ČTK

Senát státu Illinois odvolal guvernéra jednomyslně. Případ je Roda Blagojeviče nemá precedens. Ve státě Illinois, který se s politickou korupcí často potýkal, nebyl zatím nikdy guvernér odvolán. V celých Spojených státech se to naposledy stalo před dvaceti lety ve státě Arizona.

Rod Blagojevich nebyl za údajné korupční praktiky zatím odsouzený. Osudným se mu stal obsah odposlechů telefonických hovorů, který zveřejnili vyšetřovatelé. V nich mimo jiné dával jednoznačně najevo, že bude chtít peníze za to, koho jmenuje nástupcem Baracka Obamy v Senátu.

Podle illinoiských zákonodárců není důvěryhodnou osobou a neuspěl v testu charakteru.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme