30. 1.

30. leden 2009

Chiwoniso: Rebel Woman

Zpěvačka Chiwoniso Maraire se narodila ve Spojených státech a vyrůstala v Seattlu, kde její otec vyučoval hudbu afrického státu Zimbabwe - a především hru na mbiru, jeden z nejrozšířenějších afrických nástrojů. Mbira je známá i pod dalšími regionálními jmény jako kalimba, sanza či likembé, a tvoří ji kovové jazýčky upevněné na dřevěné podložce, na které se brnká prsty. Zručný hudebník dokáže z mbiry vyloudit fascinující řetězce tónů, které obou posluchače při celonočních rituálech dovézt až k transu. Chiwoniso díky svému rodinnému prostředí hudbu Zimbabwe dobře poznala, a do země svých předků se často vracela v dospělosti. Své album Rebel Woman natáčela v průběhu posledních tří let, a to jak v Zimbabwe, tak i v Jižní Africe a Spojených státech.

Vanorapa 04:04

Matsotsi 05:05

Mezi novinkou Rebel Woman a předešlým albem zpěvačky Chiwoniso uplynulo více než deset let. V mezidobí se Chiwoniso věnovala dalším projektům, v letech 2001 až 2004 byla například členkou mezinárodní ženské kapely Women's Voice, která zahrnovala zpěvačky z Norska, Tanzanie a Israele. Následující skladba Gomo z alba Rebel Woman je poklonou hornaté části na východě Zimbabwe, odkud pocházejí předkové zpěvačky.

Gomo 04:26

Nguva Ye Kufara 04:38

Kurima 05:30

Zhruba 80 % obyvatelstva Zimbabwe tvoří etnikum Shona, a v jejich jazyce také Chiwoniso natočila většinu skladeb alba Rebel Woman. Jednou z výjimek, které nazpívala v angličtině, je skladba Listen To The Breeze, Poslouchej vítr. Svým textem píseň patří do žánru mravoučných přikázání, které jsou v africké hudbě velmi časté: starý modrý muž dává rady dítěti.

Listen To The Breeze 03:48

Wakashinga 04:14

Irobukairo 04:35

Spustit audio