Německo připravuje zestátnění soukromých bank

Zestátnění soukromých bank má umožnit zákon, na jehož návrhu pracuje německá vláda. Píší to dnešní vydání listů Süddeutsche Zeitung a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Legislativní norma má spolkové vládě v první řadě umožnit převzetí problémové hypoteční banky Hypo Real Estate.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mnichov

Mnichov | Foto: Jiří Hošek

Mnichovský finanční ústav se navzdory 90 miliardové pomoci ze strany státu a jiných bankovních domů stále potácí na okraji propasti. Zestátnění Hypo Real Estate má zabránit převzetí ústavu jiným subjektem a hlavně zajistit ochranu miliardové pomoci poskytnuté z kapes daňových poplatníků.

Mimořádný zákon, který má platit pouze jeden rok, má umožnit vyvlastnění akcionářů, kteří by se navíc museli spokojit s velmi nízkým odškodněním. V případě Hypo Real Estate by hlavním 'postiženým' byl americký finanční investor J.C.Flowers, který vlastní asi 25 procentní podíl.

Mluvčí ministerstva financí přípravu legislativní normy potvrdil s tím, že pro ni ještě neexistuje shoda na politické úrovni. Vyvlastnění bank by přicházelo v úvahu pouze v tom případě, že žádné jiné prostředky nebudou moci zaručit stabilitu finančního sektoru.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme