Česko má už v příštím týdnu zasáhnout chřipková epidemie

Chřipková epidemie zasáhla Jihomoravský kraj a podle očekávání se bude šířit dál. Čekárny ordinací praktických lékařů a hlavně pediatrů jsou přeplněné. Lidé by se ale v ordinacích neměli dožadovat nasazení antibiotika. Podle lékařů je to naprosto zbytečné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chřipka

Chřipka | Foto: HZP

Na chřipku platí hlavně klid na lůžku, dostatečně pít a srazit vysoké horečky. Antibiotika v tomto případě nepomáhají. Přesto si o ně lidé často přímo říkají, v mylném přesvědčení, že jim nejrychleji a nejúčinněji pomohou.

Lékaři by podle přednosty brněnské kliniky infekčních chorob Petra Husy takovému nátlaku neměli podlehnout: Bohužel antibiotika se předepisují neuváženě, často si to pacienti vynucují. U chřipky to má samozřejmě smysl jen v případě, že pokud existují druhotné bakteriální komplikace. Ty přicházejí do úvahy především u starších a oslabených lidí, kdy na primární infekt v dýchacích cestách nasedne druhotná bakteriální infekce."

Zdravotníci očekávají, že v příštím týdnu by se chřipková epidemie mohla rozšířit i do ostatních krajů, klidnější situace je jenom v Pardubickém a Ústeckém kraji.

Zuzana Kopuletá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme