Krajské nemocnice nechtějí od pacientů regulační poplatky

Ve zdravotnických zařízeních, která patří krajům, už pacienti nemusejí platit regulační poplatky. Změnu prosadili po vítězných podzimních volbách sociální demokraté. Někteří lidé této nabídky využili a buď si peníze nechali od kraje proplatit, nebo je přijali jako dar. Jiní ale uhradili poplatky ze svého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Regulační poplatky

Regulační poplatky | Foto: Honza Ptáček

Mezi ty desítky zdravotnických zařízení v zemi, kde pacienti platit regulační poplatky nemusí, patří například krajská nemocnice v Liberci. Kdo chce, tak podepíše darovací smlouvu a poplatky za něj zaplatí Liberecký kraj.

Nával pacientů za začátku období bez poplatků očekávala liberecká pohotovost. Obavy se ale nepotvrdily, počet ošetřených dětí a dospělých odpovídal podle lékařů období chřipek, viróz a nemocí z nachlazení. Návštěvnost krajské pohotovosti se proti dnům, kdy se ještě za ošetření muselo platit, nezvýšila.

Mnozí z pacientů ale o změně v poplatcích vůbec nevěděli. Každého proto zdravotníci informovali o možnosti neplatit. Polovina z nich toho využila, zejména důchodci, studenti nebo rodiče malých dětí. Podepsali darovací smlouvu a ušetřili tak 90 korun za pohotovost. Druhá polovina zaplatila většinou se slovy, že si to lékaři za víkendovou službu zaslouží, nebo z principu, protože spatřují v poplatcích smysl.

Výrazný nápor pacientů nezaznamenali ani na jihu Moravy. Podle personálu nemocnic je jejich přístup odlišný. Zatímco sedm z devíti lidí v Kyjově poplatek uhradilo, ve Znojmě a Vyškově drtivá většina přijala dar kraje. Jihomoravský kraj provozuje celkem sedm běžných nemocnic, žádná není v samotném Brně ani v okrese Blansko. Tam je naopak léčebna dlouhodobě nemocných a tři dětské léčebny. Ozdravovny rozhodnutí kraje vítají, protože kvůli poplatkům jim vloni ubylo dětských pacientů.

Na Ústecku vyvolalo zrušení poplatků v krajských nemocnicích velkou nevoli mezi zřizovateli ostatních zdravotnických zařízení, za které kraj platit poplatky nebude. Rozhodnutí zastupitelů se nelíbí Litoměřicím, Žatci a Kadani, kde fungují městské nemocnice. Ty se chtějí obrátit se žalobami na soud. Shodný názor nepanuje ani mezi krajskými zastupiteli, někteří považují usnesení zastupitelstva za protiústavní. Podle nich poškozuje obyvatele žijící na Litoměřicku a Lounsku, právě v těchto okresech totiž nejsou nemocnice, ve kterých kraj poplatky hradí.

Moravskoslezský kraj na úhradu regulačních poplatků vyčlenil ze svého rozpočtu 120 milionů korun. Při hospitalizaci v nemocnici a ošetření na pohotovosti ovšem lidé budou platit dál. Ušetří naopak v lékárnách. Ty se připravují na nápor pacientů. Třeba v Krnově ode dneška posilují výdejní místa, v Třinci zase navýšili zásoby léků a mění organizaci výdeje.

Soukromí lékárníci a zdravotnická zařízení, která nepatří krajům, považují jednání krajů za nekalou soutěž. O poplatky se svede ještě jedna bitva v Poslanecké sněmovně, zákonodárci musí znovu hlasovat o jejich plošném rušení. Senát totiž upravil návrh tak, že by se zrušily jen poplatky pro děti do 18 let. Lídr sociálních demokratů Jiří Paroubek k tomu v televizi Prima řekl, že pro ČSSD je senátní verze nepřijatelná, protože opomíjí důchodce. Dál se proto bude snažit dosáhnout plošného zrušení poplatků ve zdravotnictví.

K tématu si můžete také přečíst:
Poslanci neschválili zahraniční mise vojáků a zrušili zdravotnické poplatky
Senát nesouhlasil s rušením poplatků, omezil je
Grémium majitelů lékáren doporučuje: Poplatky vracejte formou slevy nebo bonusu

Ivana Bernáthová, Ivan Holas, Eva Holá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme