Objevy a události týdne č. 05

1. únor 2009

Sčítání ptáků na Berounce, Inuité a lední medvědi, kampaň za záchranu evropských šelem, žraloci na talíři lidí a naopak, astrofotograf roku 2008.

O třetím lednovém víkendu se v České republice uskutečnilo velké sčítání vodního ptactva. Například na Berounce, na 56 kilometrů dlouhém úseku mezi Plzní a Zvíkovcem, napočítali ochranáři více než 3300 zimujících vodních ptáků sedmnácti druhů; hlavně divokých kachen, morčáků velkých, kormoránů a labutí. Vzácnější druhy reprezentovalo šest orlů mořských, jedna volavka bílá a deset potápek malých.

Kanadští Inuité a ochránci přírody se přou o míru ohrožení ledních medvědů v Arktidě. Podle ochranářů na tom medvědi nejsou dobře kvůli měnícímu se klimatu; měli by být proto zapsáni na seznam ohrožených druhů, chráněných před lovci. Pro Inuity je však právě lov medvědů klíčovým zdrojem příjmů. Podle jejich názoru sice lední medvědi chránit potřebují, v bezprostředním ohrožení vyhynutím však nejsou.

Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií EAZA vyhlásila kampaň na záchranu volně žijících evropských šelem. Náplň kampaně dobře charakterizuje heslo "Žijeme spolu". Šelmy mají v Evropě dva hlavní problémy - ničení přírody a kontakt s lidmi. Díky účinné ochraně jich přibývá a plocha, kterou obývají, se zvětšuje. Lidé však už zapomněli, jak se šelmami žít; zbytečně se jich bojí a ze strachu je i zabíjejí.

Velká obliba asijské polévky ze žraločích ploutví je podle odborníků hlavní příčinou drastického úbytku žraloků. Odhaduje se, že jich v hrncích skončí až 100 milionů ročně, včetně ohrožených druhů. Naproti tomu lidi žralokům nechutnají. Jsou kostnatí a málo tuční; žralok to po prvním kousnutí díky vytříbeným smyslům pozná a nechá oběť být. Žraloci zabijí v průměru jen pět lidí ročně, což je opravdu nepoměr.

Hrdým titulem Astrofotograf roku 2008 se může pyšnit Jan Hovad z Horního Kostelce, pravidelný účastník soutěže Česká astrofotografie měsíce. Porota ocenila vzrůstající kvalitu jeho snímků, jejichž vrcholem byla podle ní mozaika, zachycující komplex vodíkových a temných mlhovin v jednom z ramen naší Galaxie. Fotografie Jana Hovada můžete vidět na jeho webových stránkách www.space-walk.info.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 5/2009, 31. ledna - 6. února.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio