Uhas si sám

3. únor 2009

Víte, co všechno dokáže způsobit požár auta? Tak třeba nerezová miska, do níž praží sluneční paprsky, které se soustředí do jednoho bodu. Nebo matrace. Nevěříte? Loni v dubnu najela řidička na Zlínsku na matraci s kovovými pružinami, ta se pod autem zachytila a nic netušící řidička s ní ujela ještě další kilometr. Matrace začala hořet a požár se rozšířil i na zbytek vozu. Škoda? 20 000 korun. To jsou unikátní případy, ale i u nich by mohl pomoci malý hasící přístroj.

Ačkoli se to nezdá, hasiči v současné době zasahují u dopravních nehod daleko častěji z jiných důvodů než je oheň. Ale přesto nejsou požáry aut nijak výjimečné. Každoročně hasiči zasahují zhruba okolo dvou tisíc požárů aut. Přitom by často stačilo mít v osobním autě hasící přístroj, který je pro nákladní vozidla a autobusy povinný.

"Nejvýhodnější je multifunkční hasící přístroj práškový, protože ten dokáže spolehlivým způsobem tyto požáry uhasit. S menší účinností už je hasící přístroj na oxid uhličitý, který má tu nevýhodu, že se v přírodě rychle zředí, tudíž hasící účinek rychle klesá. Ta schopnost hašení je přímo úměrná na povětrnostní situaci," vysvětluje hasič Zdeněk Hošek.

Říká se, že na velikosti nezáleží. Jak kdy...

"Doporučoval bych minimální obsah náplně hasicího přístroje dva kilogramy a minimálně hasicí schopnost alespoň 8A a 34B."

Pak jsou poměrně rozšířené a oblíbené hasící spreje, které ale logicky nemají parametry hasících přístrojů.

"Některé z nich mají výbornou hasící účinnost - jsou to tenzidy na bázi pyrocoolu."

Většina motoristů je upřednostňuje proto, že nezaberou mnoho místa a mohou být po ruce, například ve schránce před spolujezdcem.

"I tyto hasební prostředky by měly být v automobilu upevněny. Žádný z dosud dodávaných hasicích sprejů však neodpovídá homologaci do vozidel na silnicích v ČR. Hasicí přístroj by měl být upevněn v držáku odzkoušeném na přetížení minimálně 6G."

A i tady platí: nakupujte u odborníků.

"Jsou vám povinni předat i návod od výrobce, kde je přesně vymezeno, na jaký druh požáru je tento hasící prostředek určen nebo jaká je jeho životnost. Tady bych chtěl upozornit, že u většiny hasících prostředků není stanovena životnost. Takže se počítá s takovým nepsaným zákonem, že pokud výrobce nevymezí životnost, je brána jako pět let."

A uznejte, že je lepší každých pět let kupovat nový hasící přístroj než ho jednou potřebovat.

autor: pgj
Spustit audio