Netanjahu: Pokud vyhrajeme volby, svrhneme v Gaze vládu Hamásu

Příští izraelská vláda znovu udeří proti palestinským ozbrojencům a v pásmu Gazy svrhne vládu radikálního hnutí Hamás. Prohlásil to vůdce izraelské opozice Benjamin Netanjahu, který má největší naděje stát se premiérem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu | Foto: en.netanyahu.org.il

Izraelci půjdou volit už za týden. Netanjahuovo pravicové hnutí Likud má podle průzkumů nejlepší vyhlídky na vítězství.

Palestinci odpálili ráno z Gazy další raketu na město Aškelon, a právě tam Netanjahu svůj slib vyslovil. Jak řekl, hrozba, které jižní Izrael čelí, vychází z několikaleté zaslepenosti, kterou prý předvádí dosavadní vláda vedená centristickou stranou Kadima.

Nedávná izraelská válka v Gaze i vztahy s Palestinci patří k předním tématům předvolební kampaně. Z neschopnosti se neobviňují pouze opozice a vláda.

Velmi tvrdé vzájemné útoky předvádějí i třeba ministr obrany Ehud Barak a šéfka diplomacie Cipi Livniová. Zatímco totiž Barak vede Stranu práce, Livniová se snaží přitáhnout nerozhodné voliče pro svoji Kadimu.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme