Kyrgyzská vláda je pro uzavření americké základny v zemi

Vláda v Kyrgyzstánu schválila návrh na uzavření americké letecké základny v Biškeku. Usnesení by nyní měl posoudit kyrgyzský parlament. Rozhodnutí se může podepsat na dalším průběhu operace NATO v Afghánistánu, základna je totiž pro spojenecké jednotky významným opěrným bodem pro zásobování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americká letecká základna Manas

americká letecká základna Manas | Zdroj: ČTK

Kyrgyzská vláda odůvodňuje rozhodnutí uzavřít základnu Manas mimo jiné tím, že většina obyvatel převážně muslimské země její existenci neschvaluje. Rozhodnutí nicméně přichází jen den poté, co kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev v Moskvě dojednal pro svou zemi finanční pomoc ve výši dvou miliard dolarů.

Americká armáda dostane podle návrhu ve chvíli, kdy zákon bude schválen, 180 dní na to, aby zastavila své aktivity, základnu vyklidila a opustila. Souhlas kyrgyzského parlamentu se i přes protesty opozice považuje v podstatě za formalitu. Sbor, kterému dominuje proprezidentská strana, podporuje drtivou většinu vládních návrhů.

Několik kilometrů od americké základny má svou vlastní leteckou základnu Rusko, které dlouhodobě nese přítomnost amerických vojáků s nelibostí.

Americké velvyslanectví v Kyrgyzstánu doposud údajně žádné oficiální stanovisko středoasijské země neobdrželo a věří v pokračování rozhovorů o zachování základny.

Související příspěvky:
Ve volbách v Kyrgyzstánu zvítězila strana prezidenta Bakijeva
Nový kyrgyzský parlament schválil Bakijeva
Opoziční předák Bakijev převzal dočasně moc v Kyrgyzstánu
Kyrgyzský prezident údajně uprchnul ze země

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme