Krejčíř má jít na 6,5 roku do vězení a zaplatit 48 milionů

3. únor 2009
Zprávy , Zprávy

Vrchní soud v Olomouci poslal na šest a půl roku do vězení uprchlého Radovana Krejčíře. Podle rozsudku v roce 1996 jako jednatel firmy Corado Credit z Českého Těšína získal akcie Teplárny Otrokovice od firmy Frymis. Společnosti zaplatil jen jejich část a podvodem tak vydělal víc než 50 milionů korun.

Odvolací soud dnes pouze formálně upřesnil rozsudek Krajského soudu v Ostravě, proti kterému se odvolal obžalovaný Krejčíř, státní zástupce i poškozená společnost Frymis.

Krejčíř je tedy pravomocně odsouzený k šestiapůlletému souhrnnému trestu odnětí svobody za podvod a dva daňové úniky. Dál mu byl uložený peněžitý trest ve výši tří milionů korun a zákaz vykonávat po dobu pěti let funkce statutárního orgánu v obchodních společnostech. Poškozené společnosti Frymis musí zaplatit 48 milionů korun.

Podle Krejčířova obhájce Tomáše Sokola je pravděpodobné, že podají dovolání k Nejvyššímu soudu.

Krejčíř je v Česku obviněn i z dalších majetkových a násilných trestných činů, mimo jiné i z přípravy vraždy. Policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce ve své vile v Černošicích u Prahy. Od dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam na falešný pas přicestoval ze Seychelských ostrovů. Soud v Johannesburgu loni v únoru rozhodl, že Krejčíř, který má seychelské občanství, nebude z JAR k trestnímu stíhání do Česka vydán.

autoři: av , kbr , Miroslav Panuška
Spustit audio