Česko chce evropskou koordinaci pomoci automobilkám

Pomoc evropským automobilkám musí být koordinovaná. Nesmí se stát, aby se jednotlivé státy předháněly v dotacích. Požaduje to české předsednictví Evropské unie. Podle českého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry je na Evropské komisi, aby vypracovala jasné zásady koordinace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

denní svícení

denní svícení | Foto: tipcar.cz

Podle některých odhadů letos prodej aut v Evropě klesne o pětinu. V řadě zemí jsou přitom automobilky nejdůležitějším průmyslovým odvětvím. Uvažuje se o státních garancích za úvěry nebo o takzvaném šrotovném. To je příspěvek těm zákazníkům, kteří se zbaví svého starého auta a koupí si ekologicky šetrnější vozidlo. Spekuluje se o tom, že Česko bude požadovat jednotná pravidla pro vyplácení těchto peněz.

Je na Evropské komisi, aby vypracovala evropský plán pomoci automobilkám, říká český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Česká reprezentace se totiž obává, aby jednotlivé země nepomáhaly pouze domácím značkám a nepoškodily tak zahraniční konkurenci.

O podrobnostech celoevropské pomoci bude premiér Mirek Topolánek jednat příští týden s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem. Mluvit budou také o opatřeních k překonání finanční a hospodářské krize. Česko nechce, aby se Evropa vydala cestou bezhlavého utrácení.

K tématu si můžete také přečíst:
Evropské automobilky dostanou státní pomoc
Unie pomůže evropským automobilkám
Nošovická automobilka Hyundai potvrdila omezení výroby na čtyři dny v týdnu
Krize automobilek: Škoda Auto odstaví výrobní linky, kopřivnická Tatra propouští
Automobilky v Česku propustí do léta 13 a půl tisíce lidí

Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme