Zkratka pravěkých želv

4. únor 2009

Pravěké želvy se z Asie do Severní Ameriky zřejmě dostaly zkratkou, která vedla přes severní pól.

Přibližně před 90 miliony let vyrazily asijské sladkovodní želvy na cestu do Severní Ameriky. Odborníci až dosud předpokládali, že jejich trasa vedla přes Rusko a Aljašku. Objev nové fosilie želvy druhu Aurorachelys gaffnei ovšem nečekaně poukázal na existenci možné zkratky. Fosilii našli geofyzikové při průzkumu kanadského ostrova Axel Heiberg, který leží západně od severního Grónska.

Logo

Aurorachelys gaffnei byl sladkovodní druh, podobný želvám, které žily v Mongolsku asi před 120 miliony let. Místo nálezu a datace fosilie ukazují, že pro sladkovodní želvy musela existovat cesta z Asie do Ameriky přes Arktidu. Pravděpodobně vznikla v důsledku sopečné činnosti, při které se před 90 miliony let do ovzduší dostalo velké množství oxidu uhličitého. Skleníkový efekt zbavil severní pól ledu a vytvořil na něm klima, které dnes panuje například na Floridě. Vulkanismus také ze dna arktického oceánu vyzdvihl řadu ostrůvků, přes které se želvy - a pravděpodobně i další druhy živočichů - dostaly z Asie do Severní Ameriky. Objev popisuje článek v časopise Geology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.