Brnění nebezpečné kvasinky

5. únor 2009

Izraelští vědci prostudovali způsob, jakým nebezpečná kvasinka uniká imunitnímu systému.

Kvasinka Cryptococcus neoformans každý rok zahubí přibližně milion lidí. Kryptokokóza postihuje především lidi s oslabeným imunitním systém - tedy například pacienty, kteří po transplantaci užívají imunosupresiva, nebo lidi, kteří trpí AIDS. K tomu, aby kvasinka vyvolala onemocnění, nezbytně potřebuje ochranné pouzdro složené z polysacharidů. Poté, co se kvasinka plícemi dostane do organismu, začne se pouzdro zvětšovat. Nakonec dosáhne takových rozměrů, že fagocytující buňky imunitního systému, známé jako makrofágy, už kvasinku nedokážou pohltit.

Kvasinka Cryptococcus neoformans

Mechanismus, kterým se pouzdro zvětšuje a díky kterému kvasinka uniká imunitnímu systému, byl až dosud neznámý. Izraelští vědci z Lékařské fakulty Alberta Einsteina Univerzity Ješiva jej studovali pomocí techniky dynamického rozptylu světla (dynamic light scattering). Zjistili, že kvasinka zvětšuje svou velikost tím, že na vnější okraj pouzdra připojuje nové a nové molekuly sacharidů o velkém průměru. Objev, který popisuje článek v Proceedings of the National Academy of Sciences, by teoreticky mohl vést k vývoji účinné terapie kvasinkové infekce.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.