Česká ambasáda nemá informace, že by USA vyměnily radar za odzbrojení

Nová americká vláda údajně zvažuje možnost obejít se bez protiraketového štítu ve střední Evropě. Na oplátku za to by Obamova administrativa požadovala od Ruska radikální snížení počtu jaderných hlavic, napsaly s odvoláním na nejmenované zdroje britské Timesy. Český velvyslanec ve Washingtonu Petr Kolář to ale označil za čistou spekulaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký protiraketový radar

americký protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Prezident Barack Obama ani ministryně zahraničí Hillary Clintonová zatím nikdy neřekli, že by se záměry bývalé administrativy George Bushe na budování protiraketového štítu měly odložit.

Ve Washingtonu se sice mluví o tom, že nová vláda plány na výstavbu radaru v Česku a protiraketové základny v Polsku možná přehodnotí, podle českého velvyslance ve Washingtonu Petra Koláře ale zatím jde jen o nepodložené úvahy.

"To je čistá spekulace, založená na dedukci vyplývající z toho, že Obamova administrativa naznačila, že chce s Rusy jednat, že chce s nimi otevřít nový dialog, jehož součástí má být i možné angažování Ruska do protiraketového štítu. Ale že by se mělo něco měnit za něco a že by protiraketový štít měl být jakýmsi výměnným obchodem za snižování jaderného potenciálu, opravdu nic takového jsem nezaznamenal," řekl Českému rozhlasu Kolář.

Informace britských Timesů nicméně má svou logiku. Skeptičtí jsou vůči protiraketové obraně i mnozí demokratičtí kongresmani. Opravdu se neschyluje k odkladu budování jejího evropského pilíře?

"O tom se tady mluví už dlouho, je tady spousta takových kreativců, kteří vkládají Obamovi a jeho lidem do úst a do pera právě takovéto konstrukce. Já žádné takové informace v tuto chvíli nemám, které by byly oficiální a které bych mohl použít s čistým svědomím, abych potvrdil články v tisku," zdůraznil český velvyslanec.

I význačný politolog a bývalý člen Národní bezpečnostní rady prezidenta Clintona Charles Kupchan považuje takové úvahy za předčasné. Je podle něj ještě příliš brzy, nová administrativ a teprve vzniká, řeší mnoho jiných problémů a na mnoho otázek si prostě ještě neutvořila jasný názor.

O budoucnosti radarové základny v Brdech bude zřejmě v úterý s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou jednat její český protějšek Karel Schwarzenberg. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové ministrova cesta do USA ještě nebyla definitivně potvrzena. Šéf české diplomacie přitom před dvěma týdny uvedl, že si nemyslí, že by USA od výstavby radaru odstoupily. Nevyloučil nicméně možný odklad projektu o rok nebo dva.

Smlouvy umožňující vybudovat americkou základnu v Brdech schválil loni v listopadu Senát. Poslanecká sněmovna, kde převažují její odpůrci hlavně z KSČM a ČSSD, ale i menších vládních stran, o smlouvách zatím nehlasovala. Americký radar v Česku dlouhodobě odmítá i většina veřejnosti. Podle prosincového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění s ním nesouhlasí zhruba dvě třetiny lidí, opačný názor zastává necelá třetina.

K tématu si přečtěte také:
Američané podle senátora Dienstbiera odstoupí od stavby radaru v Česku
Schwarzenberg: Nová americká vláda od myšlenky protiraketového deštníku neupustí
Senátoři schválili smlouvy o radarové základně na našem území
A. Vondra: Nová americká vláda nezmění dramaticky plán radaru v Česku

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme