6. 2.

6. únor 2009

Ljova And The Kontraband: Mnemosyne

Slovanskou hudební komunitu žijící v New Yorku v médiích zatím nejvíce proslavila skupina Gogol Bordello. Trochu jinačí hudbu hraje violista ruského původu, Lev "Ljova" Zhurbin. V době pádu železné opony, když mu bylo 11 let, se jeho rodina přestěhovala z Moskvy do New Yorku, kde vystudoval prestižní školu Juilliard. Ljova je velmi všestranný aranžér, skladatel a hráč, komponuje scénickou i komorní hudbu, a spolupracoval například i s tak věhlasným tělesem jako je Kronos Quartet. Se svoji skupinou Kontraband natočil album Mnemosyne, které žánrově čerpá z tanga i z židovského stylu klezmer, jedním z hostů alba je trumpetista Frank London ze skupiny Klezmatics. Zpěvačkou skupiny je jeho manželka Inna Barmash - ale album přináší i vysoce zajímavé instrumentálky.

Walking On Willoughby

Love Potion Expired

Ljova pojmenoval album své skupiny Kontraband Mnemosyne, což je jednak řecká bohyně paměti, a také báseň kterou napsal americký autor Trumbull Stickney koncem 19. století. A takhle zní zhudebněná podoba básně Mnemosyne ze stejnojmenného alba.

Mnemosyne

Píseň Koyl je zpívaná v židovském jazyce jiddiš, a pochází z archivní sbírky kterou shromáždil ukrajinský muzikolog Moshe Beregovskij, který - až do svého zatčení roku 1950 - vedl folklorní oddělení Institutu židovské kultury v Kijevě. Beregovskij strávil sedm let v Gulagu a knižní vydání jeho sbírky vyšlo až posmrtně.

Koyl

How Easily I Get Lost

Untango

Less

Gone Crazy

Spustit audio