Superpočítač Sequoia

9. únor 2009

V roce 2011 bude lidstvo mít nový nejvýkonnější počítač světa. Počítač Sequoia bude určen k výzkumu bezpečnosti starých jaderných zbraní, lidského genomu i výzkum klimatických změn. Bude mít výkon 20 milionů PC.

Výzkum bezpečnosti starých jaderných zbraní, lidského genomu i klimatických změn si žádá stále náročnější počítačové simulace. Americká vláda si proto u firmy IBM objednala stroj, který bude o celý řád výkonnější než současný superpočítač číslo jedna.

Nejvýkonnějším superpočítačem dneška je RoadRunner, který vytvořila rovněž IBM. Nachází se v americké Los Alamos National Laboratory a jeho nejvyšší změřený výkon přesahuje 1 petaflop, tedy 1000 bilionů matematických operací za vteřinu. V roce 2011 ovšem RoadRunner o své prvenství přijde - nový počítač jménem Sequoia by totiž měl mít výkon dosahující neuvěřitelných 20 petaflop. Pro srovnání, tento výkon odpovídá asi 20 milionům klasických PC.

Sequoia poběží na operačním systému Linux, bude obsahovat 1,6 milionu jader a stejně jako předchůdce, superpočítač BlueGene/P, bude využívat IBM Power procesory. Tento gigant bude okupovat prostor o rozloze 300 metrů čtverečních a pravděpodobně bude stát v kalifornské Lawrence Livermoore National Laboratory.

Odborníci budou Sequoiu používat především k simulacím, které by měly prověřit funkčnost a bezpečnost starých jaderných zbraní. S využitím výhledově nejvýkonnějšího superpočítače světa se ale počítá také v oblasti genomiky, astronomie a klimatologie.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio