Zlepší se ochrana obětí domácího násilí a stalkingu?

Až na jeden rok místo současných deseti dnů by mohl být z domácnosti vykázán pachatel opakovaného domácího násilí. To je obsahem novely občanského soudního řádu, kterou by měli dnes poprvé posuzovat poslanci. Přesněji také určuje, jak řekl Radiožurnálu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, jak má soud postupovat v případě ochrany oběti při stalkingu, tedy nebezpečném pronásledování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí násilí

domácí násilí | Foto: Womankind worldwide

Novela vyhodnocuje dosavadní právní úpravu a zpřesňuje některé instituty, například v rámci boje proti domácímu násilí už zmíněné dlouhodobé vykázání násilníka z domácnosti.

Ministr Pospíšil vysvětluje: "U vykázání z domácnosti, protože jde o razantní zásah do práv jak oběti tak agresora, jsou stanovené jasné lhůty. Soud může rozhodnout o vykázání osoby maximálně do délky jednoho roku. Ovšem při prvním rozhodování o předběžném opatření, může rozhodnout jen o lhůtě do jednoho měsíce. Teprve při opakovaném rozhodování o lhůtě do jednoho roku."

Po zavedení trestného činu stalkingu, tedy nebezpečného pronásledování, řeší i postup soudů u stanovení předběžných opatření na ochranu jeho obětí.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil upřesnil, jak by mohl soud postupovat v případě ochrany oběti při stalkingu: "Zavádíme možnost, aby civilní soud mohl zakázat agresorovi zdržovat se v přítomnosti osoby, kterou pronásleduje, aby ji doprovázel nebo ji fakticky jiným způsobem omezoval v jejím fungování. Cílem je promítnout stalking neboli pronásledování z trestního práva do občanského práva procesního."

Oběť pronásledování by tedy měl moci civilní soud ochránit dřív, než se dojde k trestnému činu. Na jak dlouho by například soud mohl agresorovi v případě stolkingu zakázat přibližovat se ke své oběti, dodává ministr Pospíšil: "To bude záležet na rozhodnutí soudu. Lhůty nejsou upravené."

Přečtěte si také:
Senát schválil nový trestní zákoník beze změn
Nový zákoník snižuje trestní odpovědnost z 15 na 14 let
Nebezpečné pronásledování se dostalo jako trestný čin do novely trestního zákoníku

Setkali jste se osobně se stalkingem (nebezpečným pronásledováním)? Hlasujte v naší anketě!

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme