Vzestup moře před 400 000 lety

11. únor 2009

Před 400 000 lety byla hladina moře o celých 21 metrů vyšší než v současnosti.

V jednom vápencovém lomu na Bermudských ostrovech objevila před deseti lety dvojice vědců (zoolog Storrs Olson ze Smithsonian's National Museum of Natural History a geolog Paul Hearty z Bald Head Island Conservancy) doklady o vzestupu hladiny moře v době meziledové ve středním pleistocénu. Publikace předběžných výsledků, podle kterých by hladina moře byla před 400 000 lety o 21 metrů vyšší než v současnosti, vyvolala skepsi.

Bermudské ostrovy (ilustr. foto)

Podle nové studie však byl tento závěr správný. Struktura sedimentu a akumulace fosílií vypovídá o postupném, byť relativně rychlém vzestupu hladiny moře, který zapříčilo tání ledu. Rozhodně není slučitelná s depozity, která po sobě zanechávají vlny tsunami. Velký vzestup moře - při kterém se například z poloostrova Floridy stalo pouhé souostroví - nemohl zůstat bez následků. Ostrovy v Atlantiku se podle zprávy Smithsonian Institution zmenšily natolik, že přinejmenším dva druhy mořských ptáků vyhynuly proto, že nemohly najít vhodná hnízdiště.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.