ČSSD zahájila na sjezdu kampaň do evropských voleb a změnila stanovy

Předseda sociální demokracie se nebude letos volit přímo a hlavním tématem voleb do Evropského parlamentu bude pro ČSSD ekonomická krize. Takové jsou výsledky první části sjezdu nejsilnější opoziční strany. Delegáti se znovu sejdou ve druhé polovině března, kdy budou volit nové vedení. Předsedu strany tedy na další dva roky znovu potvrdí sjezd, a nikoli všichni členové strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Zdroj: ČTK

Přímou volbu předsedy ČSSD si sociální demokracie odhlasovala na sjezdu v Brně před dvěma lety. Teď ji ze stanov zase rušila. Podle šéfa Lidového domu Jiřího Paroubka totiž letos není nutná. "Byl vlastně jediný kandidát na předsedu strany; za takových okolností nemá smysl přímou volbu provádět."

S tímto postupem souhlasí i středočeský hejtman David Rath. Podle něj by se totiž v současnosti přímá volba mohla stát i terčem politických protivníků. "Do budoucna, pokud se politické poměry trochu uklidní, tak je to možná varianta."

Přímá volba ze stanov strany nemizí úplně. Do budoucna by měli mít sociální demokraté na výběr, jak chtějí svého předsedu volit.

Do evropských voleb by pak chtěla jít ČSSD s jasnou prioritou - ekonomickou krizi. Potvrdil to i Lubomír Zaorálek. "To bude především snaha pojmenovat tu situaci, ve které jsme, a v souvislosti s evropskými volbami zdůraznit, že jistota dnes má evropskou dimenzi."

"Naše protikrizová logika říká, že především krizí netrpí bankéři, krizí trpí lidé," dodal lídr evropské kandidátky strany Jiří Havel. Současně se bude ČSSD snažit přitáhnout k volbám co nejvíce voličů.

Plán sociální demokracie na řešení dopadů finanční krize spočívá ve větší finanční podpoře nezaměstnaných, sociálně slabých a penzistů. Naopak lidem s vyššími příjmy chce zvýšit daň. Pro cizince mimo Evropskou unii by také mělo být těžší získat u nás práci. Některé z návrhů na řešení krize chce Jiří Paroubek představit jako návrhy zákonů ve sněmovně.

Sociální demokracie by chtěla například snížit devítiprocentní sazbu DPH na šest procent, zvýšit příspěvky na bydlení pro sociálně slabé lidi a prodloužit podporu v nezaměstnanosti o měsíc, penzisté by měli dostat od státu jednorázový příspěvek. Paroubek ale neřekl, kde přesně by na to chtěl vzít peníze.

V sobotu schválené změny stanov ČSSD také rozšiřují užší stranické vedení o zástupce hejtmanů - konkrétně o dva nejvýše postavené hejtmany. V současnosti to jsou jihomoravský hejtman Michal Hašek a jeho pardubický kolega Radko Martínek.

Kalousek: Stabilizace financí vytvořila protikrizový polštář

Na sjezd sociálních demokratů zareagoval ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Za absolutní nesmysl považuje tvrzení, že vláda zavinila propad hospodářství reformami veřejných rozpočtů ještě před dopadem světové finanční krize na Česko. Takový názor pronesl na sjezdu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle Kalouska naopak právě stabilizací veřejných rozpočtů připravila vláda zemi na krizi a zabránila jejímu daleko většímu nárazu na české hospodářství, protože vytvořila protikrizový polštář. Kalousek odmítá i nařčení, že vláda zatím nepřišla s žádným opatřením. Kabinet podle něj výrazně podpořil export a celkový protikrizový scénář přinese v pondělí.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme