Česko v EP znovu varovalo před protekcionismem při řešení krize

Nepřítelem řešení recese je protekcionismus, znělo dnes na společném jednání europoslanců a zákonodárců z národních parlamentů zemí evropské sedmadvacítky v Bruselu. Zasedání spolupředsedali šéfové obou komor českého parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Zdroj: ČTK

"Bylo by naivní věřit, že řešením současné krize bude protekcionismus, prohlásil na setkání zástupců národních parlamentů a europoslanců předseda českého Senátu Přemysl Sobotka. Aniž jmenoval konkrétního státníka, uvedl také, že řešením není napoleonské vizionářství některých politiků.

"Když ztrácíme víru v osvědčené principy, svádí nás to k avanturistickým experimentům, které však úspěšné řešení problému jen těžko přinesou," řekl Sobotka. S různými socialistickými pokusy mají podle něj zkušenost nové členské státy a země západní Evropy by se z nich mohly poučit.

Ministr financí Miroslav Kalousek poslancům připomněl, že v některých státech se objevují hlasy pro použití protikrizových opatření jen na podporu domácí výroby. Pro politiky je podle Kalouska velmi svůdné vyslyšet tato přání.

"Je naší povinností za cenu vlastní popularity se nevézt na této vlně populismu, jasně protekcionismus odmítnout. Vytvořit dnes bariéry mezi státy by bylo rizikem ještě větším než to, kterému nyní čelíme," uvedl Kalousek. Podobný apel vznesl již minulý týden na zasedání ministrů financí EU.

Obavy z protekcionismu, neboli ochranářství nedávno rozvířil například francouzský prezident Nicolas Sarkozy, když nabádal k přesunu francouzských automobilek působících v zahraničí, mimo jiné i v Česku, zpět do Francie. Později od své snahy odstoupil.

Sarkozyho kabinet chce podpořit automobilové koncerny levnými úvěry v hodnotě až 6,5 miliardy eur, ovšem za podmínky, že výrobci nesmějí v příštích pěti letech propouštět zaměstnance a zavírat továrny. Plán nyní prověří Evropská komise, zda není v rozporu s pravidly hospodářské soutěže.

K tématu si přečtěte také:
Evropská komise prověří plánovanou podporu francouzských automobilek
Sarkozy už netrvá na záměru stěhovat automobilky zpět do Francie
Česko chce evropskou koordinaci pomoci automobilkám
Sarkozyho kritika ohrožuje podle Topolánka ratifikaci Lisabonu
Sarkozy chce vrátit výrobu francouzských aut zpátky domů, třeba z Česka
Američané varují Evropany před protekcionismem
M. Kalousek: Evropa nesmí nadměrně utrácet

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme