Obnoví mořské houby sílu antibiotik?

18. únor 2009

Sloučenina pocházející z mořských hub zřejmě dokáže zvrátit rezistenci bakterií na antibiotika.

Výzkumníci z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) studovali druh mořské houby, který žije mezi rozkládajícími se organismy a hledali látky, které jí umožní chránit se před okolními mikroorganismy. Chemická analýza obranných látek houby je dovedla k objevu sloučeniny, která dostala jméno algeferin a kterou popsali na meetingu Americké asociace pro rozvoj vědy (AAAS) v Chicagu.

Zanedlouho se ukázalo, že algeferin je pro bakterie hotový postrach. Biofilmy bakterií rezistentních na antibiotika po aplikaci algeferinu zmizely a nové se už nevytvořily. Vědci působení algeferinu úspěšně vyzkoušeli například u biofilmů velmi nebezpečného stafylokoka MRSA nebo bakterií Pseudomonas aeruginosa. Sloučenina ovšem působí i na bakterie, které biofilmy netvoří. Zatím neznámým mechanismem je dokáže "přeprogramovat" tak, že se pro ně dosud neúčinná antibiotika stanou letálními. Podle informací na stránkách ScienceNews je to zřejmě první známá látka, která dokáže obnovit vnímavost bakterií vůči antibiotikům.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.