Dvojitý zásah od virového proteinu

18. únor 2009

Virus horečky Rift Valley využil kapacitu svého genetického materiálu na maximum a jednomu proteinu přiřadil hned dvojí funkci.

Horečka Rift Valley pochází z Afriky a šíří se prostřednictvím komárů. Kromě lidí postihuje také dobytek, u kterého vyvolává potraty a v zemích jako je Keňa, Somálsko, Súdán a Zimbabwe tak způsobuje těžké ekonomické ztráty. Odborníci na bioterorismus také varují, že zanesení infekce do Spojených států by mohlo zcela ochromit zdejší chov skotu. Virus se proto těší značné pozornosti. Dřívější studie ukázaly, že pro jeho virulenci je nezbytný protein s názvem NSs, který v buňce ničí molekuly RNA - včetně těch, které by měly vést k produkci antivirového proteinu interferonu beta.

Podle nové studie, kterou publikuje PLoS Pathogens, to však není jeho jediná funkce. Virový protein totiž v buňce současně atakuje molekuly proteinkinázy PKR. Tento enzym stojí na počátku řetězce biochemických reakcí, na jehož konci je proteinový komplex, který v buňce zabrzdí syntézu veškerých proteinů. Pokud tedy není proteinkináza ničím blokována a výroba proteinů stojí, nemůže virus zneužít buněčnou mašinérii k tomu, aby vyráběla jeho vlastní proteiny. Pokud ovšem svým proteinem enzym zničí, může se v buňce množit zcela neomezeně.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.