Německá vláda schválila zákon umožňující zestátnění bank

Kontroverzní návrh zákona umožňujícího zestátnění bank schválila německá vláda. Kancléřka Angela Merkelová ujišťuje, že norma je pouze dočasná a je "šitá na míru" pro finanční ústav Hypo Real Estate. V něm chce stát co nejdříve převzít kontrolu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Spolkového kancléřství

Budova Spolkového kancléřství | Foto: Jiří Hošek

Pokud zákon projde Spolkovým sněmem a Spolkovou radou, bude platit pouze do konce června. To je viditelný ústupek kritikům normy z řad CDU/CSU. Sporná možnost nuceného vyvlastnění akcionářů banky je v zákoně uvedena pouze jako krajní varianta pro případ, že všechny ostatní pokusy o získání kontrolní státní většiny selžou.

Organizace na ochranu akcionářů už naznačily, že normu napadnou u ústavního soudu, a to hlavně kvůli údajnému porušení práva na soukromé vlastnictví. Kabinet dnes taky schválil důležitou změnu v bankovním záchranném balíčku. Garance za půjčky německým finančním ústavům se tak prodlouží ze tří na maximálně pět let.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme