Z vydírání obvinila polskou vládu šéfka Svazu vyhnanců Steinbachová

Ostrá slovní přestřelka mezi předsedkyní Svazu vyhnanců Erikou Steinbachovou a polskou vládou. Steinbachová polskou stranu obvinila z vydírání poté, co Varšava protestovala proti případné přítomnosti kontroverzní političky ve vrcholných orgánech berlínského Centra proti vyháněním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erika Steinbachová

Erika Steinbachová | Foto: Bundestag.de

Osoba Eriky Steinbachové budí v Polsku už léta velké emoce. Podobně jako předchozí polská vláda teď premiér Donald Tusk kategoricky odmítl přítomnost šéfky Svazu vyhnanců v řídícím grémiu Dokumentačního centra proti vyháněním.

Steinbachová, která je rovněž poslankyní CDU, to v rozhovoru pro Passauer Neue Presse označila za vydírání. V chování polské strany podle ní chybí "duch vzájemného usmíření". Přítomnost Steinbachové v orgánech centra ale coby zbytečnou provokaci odmítá taky německá sociální demokracie.

Předsedkyně Svazu vyhnanců se ale rozčiluje, že pro takový postoj není nejmenší důvod, když ještě do žádné funkce nebyla vůbec nominována. Rozhodnutí o obsazení grémia zřejmě spolková vláda odsune až na období po zářijových volbách.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme