Čaplovič: Euro chrání Slovensko před krizí

Slovensko má jednu velkou výhodu: stihlo včas vstoupit do klubu států platících eurem. Prohlásil to slovenský vicepremiér Dušan Čaplovič. Společná evropská měna teď podle vicepremiéra Slováky chrání před citelnějšími dopady hospodářské krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Český prezident Václav Klaus si myslí pravý opak. Existence české koruny je podle něj vítězstvím; kdybychom se jí vzdali, krize by nás zasáhla mnohem víc. Slovenský vicepremiér Čaplovič to jasně odmítl.

"Pan Klaus se v této věci vysloveně mýlí. Kdyby Česká republika byla v eurozóně, daleko lépe by snášela dopady této globální finanční a hospodářské krize."

Slováci euro přijali k 1. lednu letošního roku. Směnný kurz tehdy byl něco málo přes 30 korun za euro. Podle Čaploviče by dnes euro stálo 42 slovenských korun.

To, že si náš východní soused přijetím společné měny vytvořil lepší prostor pro řešení krize, si myslí i analytik České spořitelny Petr Zahradník. "Já osobně se nedomnívám, že právě v současné době by bylo vhodné do eurozóny vstupovat, ale myslím si, že v tomto ohledu vyhrálo Slovensko, když právě tu cestu urazilo v době, kdy byl klid, kdy na Slovensku byla prosperita," řekl Zahradník ve vysílání Radiožurnálu.

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme