20. 2.

20. únor 2009

Palya Bea: Adieu Les Complexes

Maďarsko je země bohatá na unikátní ženské hlasy, tou nejslavnější maďarskou zpěvačkou je dnes Márta Sebestyén, jejíž vrcholná alba vznikla před více než dekádou. O generaci mladší Beata Palya po zajímavých albech natočených pro maďarské firmy vydala loni své první mezinárodní album. Svým nadhledem i všestranností představuje Palya výjimku nejen v Maďarsku, ale v celé východní Evropě: v repertoáru má vedle maďarských a romských skladeb také písně z Indie či Iránu, vybírá si i jazzové evergreeny či francouzské šansony. Zájem o hudbu Východu zpěvačku dovedl ke studiu indické hudby ve Francii, kde také vydala své nové album s francouzským názvem Adieu Les Complexes, což je citát z písně francouzského básníka Borise Viana. S výjimkou dvou anglických písní se ale Beata Palya na albu drží své mateřštiny.

Hold

Hoppá

Na vysoké úrovni je i doprovodná kapela s níž Beata Palya vystupuje. Sestava kombinuje tradiční nástroje jako cimbál se sopránsaxofonem, na který hraje kapelník Dongó Balázs Szokolay, který je jako improvizátor zpěvačce rovnocenným partnerem.

Lovas dal

Szép szemű szeretőm

I'm Happy

Jednou ze dvou anglicky zpívaných písní alba je evergreen Lover Man. Beata Palya vysvětluje, proč si vybrala právě tuto skladbu: "Ta píseň je velmi intimním vyznáním, ve 40. letech ji natočily dvě velké postavy hudby 20. století, Billie Holiday i Sarah Vaughan. Ve své době byla píseň porušením tabu, o čem žena může na veřejnosti zpívat."

Lover Man Autor: Jimmy Davis

Észosztó nagy szájhős

Három árva

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.