Nátěr proti graffiti

23. únor 2009

Evropská komise podpořila vývoj anti-graffiti nátěru pro historické památky.

Památkově cenné budovy jsou často vyrobené z porézních materiálů, které snadno podléhají rozkladu. Poměrně novým nebezpečím pro jejich existenci je fenomén graffiti - obrázků vytvořených barvou ve spreji, která do porézního materiálu snadno proniká a často se nedá odstranit šetrným způsobem. Na trhu jsou sice speciální nátěry, které budovy před graffiti chrání tím, že brání penetraci barvy a usnadňují její odstranění, ale žádný z nich není zcela vhodný pro historické památky.

Sprejer v akci

Evropská komise proto podpořila projekt GRAFFITAGE, v rámci kterého vznikl prototyp anti-graffiti nátěru podle potřeb památkářů. Je založený na silikonovém polymeru, který je podle laboratorních testů odolný vůči UV záření a dešti a jeho chemické složení nepoškozuje životní prostředí. Nátěr dobře přilne k porézním povrchům a po aplikaci není viditelný pouhým okem. Prototyp nyní čekají další vylepšení a testy trvanlivosti, po kterých by se podle zprávy z Elhuyar Fundazioa mohl nátěr dočkat komercionalizace.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.