Na Slovensku drží státní smutek za oběti včerejší tragédie na železnici

Na Slovensku dnes drží státní smutek. Vláda ho vyhlásila po včerejší tragické srážce autobusu s vlakem nedaleko obce Polomka, která si vyžádala 12 lidských životů a 20 zraněných.. Od osmé hodiny ráno jsou vlajky spuštěné na půl žerdi. Média také zrušila tradiční politické relace a zábavné programy. Státní smutek potrvá do 20 hodiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky vyvěšené na půl žerdi před Úřadem vlády v Bratislavě

Vlajky vyvěšené na půl žerdi před Úřadem vlády v Bratislavě | Zdroj: ČTK

K nehodě došlo včera u obce Polomka nedaleko Brezna. Autobus s téměř čtyřmi desítkami turistů z města Bánovce nad Bebravou tam nestihl odjet z nechráněného železničního přejezdu. Přijíždějící vlak do něj v plné rychlosti narazil. Nehodu zřejmě způsobil řidič autobusu, který nedal přednost přijíždějícímu vlaku. Cestující mířili do místního lyžařského střediska a do cíle cesty jim zbývalo doslova jen pár metrů. Příčiny nehody se stále vyšetřují.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica je na celé události nejhorší to, že se stala na přehledném úseku: "Na tomhle železničním přejezdu je výborná viditelnost. Vlak přijížděl z levé strany, kde je minimálně 300 až 400 metrů dlouhá rovina a bylo i dobré počasí. Nebylo tam tedy nic, co by mohlo zhoršovat viditelnost či jinak přispět k této dopravní nehodě."

Místo nehody dnes připomínají desítky svíček, které tam od včerejška zapalovali místní obyvatelé i nešťastní příbuzní obětí. Odpoledne se v místním kostele uskuteční pietní vzpomínka. Zrušeny byly také všechny společenské akce v obci.

Starosta obce Polomka Ján Lihan už včera v rozhovoru s ministrem dopravy Lubomírem Vážným upozornil na nebezpečný železniční přejezd. Uvedl, že ze strany ministerstva a železnic nyní očekává řešení situace, aby se podobným tragédiím mohlo předcházet.

Státní smutek vyhlásil kabinet v Bratislavě za posledního půl roku už podruhé. Loni v září to bylo v souvislosti s tragickou nehodou autobusu v Chorvatsku, při které přišlo o život 16 lidí.

Katarína Brezovská, Marta Vybošteková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme