Ochranka nezvládla fotbalový zápas v Brně, musela zasáhnout policie

Policie v Brně musela ještě před začátkem zápasu s Baníkem Ostrava vstoupit na stadion a zasáhnout. Ochranka totiž nezvládla udržet pořádek. Výkop byl tak o půl hodiny opožděn. Dnešní kolo fotbalové ligy je přitom prvním, které se koná podle nových pravidel dohodnutých v pondělí mezi policií a Českomoravským fotbalovým svazem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci FC Baník Ostrava

Fanoušci FC Baník Ostrava | Foto: Baník Ostrava

Jak Radiožurnálu řekla krajská policejní mluvčí Soňa Svobodová, problémy byly hlavně s příznivci Baníku.

Zatímco při transportu z vlakových nádraží se chovali až na ojedinělé incidenty relativně klidně, na tribunách ještě před zahájením utkání začali demolovat bezpečnostní zábrany a vytrženou tyčí ohrožovali okolí. Část fanoušků Baníku pronikla i na hrací plochu.

Podle Svobodové jsou ale k dispozici dostatečné síly, aby udržely klid jak na stadionu, tak v celém městě. "Na místě zasahovali policisté pořádkové jednotky v přibližném počtu sto mužů. Celý incident se bude vyhodnocovat, protože je zaznamenán na bezpečnostních kamerách," uvedla mluvčí. Policisté čtyři největší výtržníky zadrželi.

Podle nových pravidel se o klid na stadionech se nestarají policisté, jak tomu bylo do konce roku 2008, ale plně pořadatelé. Policejní těžkooděnci jsou připraveni před stadionem a v ochozech zakročují jen v případě, když ochranka situaci nezvládne.

"Zabezpečujeme převzetí fanoušků na nádraží, jejich doprovod a zabezpečujeme stadion jako takový zvnějšku. Na stadionu samotném bude přítomný určitý miništáb policie, který bude situaci monitorovat a bude především k dispozici tomu, aby pořadatel měl na koho svůj požadavek přenést," vysvětlil fungování nových pravidel velitel bezpečnostních opatření v Brně Martin Kotlan.

Otázkou je, jak nyní vedení policie svůj zásah na stadionu vyhodnotí. Pokud dospěje k závěru, že strážci zákona museli vstoupit na stadion, protože ochranka zcela selhala, může brněnskému fotbalovému klubu zásah naúčtovat. Stalo by se tak poprvé v historii českého fotbalu. Jako druhý rizikový zápas úvodního jarního kola Gambrinus ligy vyhodnotila duel v Olomouci, kde hraje pražská Sparta.

Bojíte se chodit v Česku na fotbalové zápasy? Hlasujte v naší anketě !

Martin Hromádka, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme